Publisert 30. januar 2011:

Banan i curry

Göteborg 1988
 I 1988 bodde jeg i Göteborg og var en naiv, glad og leken ung mann med middels matinteresse. På den tiden var ikke Grenlandsområdet noen matmetropol. Det var tiden da den så elskede og hatede pizza grandiosa inntok de norske hjem og tacon hadde ikke sett dagens lys her hjemme. Poteter i brunsaus og hyrdepai florerte på det grenlandske matfatet. Gode råvarer som avocado, kiwi, hvitløk og andre spennende produkter var fraværende i hyllene hos kjøpmann. Mens Göteborg bognet av spennende kafeer og restauranter med priser vi bare kunne drømme om hjemme. På den tiden kunne man spise en varm lunsj med drikke og kaffe for 30 kr i Göteborg. For ikke å snakke om råvarene, det var et eventyr med saluhallen med alle sine dufter. Det var som og være i Tyrkia, Irak, Ungarn og Grekland på en gang. Og fiskekyrkan med fisk og skalldyr jeg ikke visste fantes. Og også andre kvalitetsbutikker der råvarer, kvalitet og service var av en annen verden. Dette var en veldig spennende tid for meg, matinteressen blomstret og jeg visste hvilken vei jeg skulle gå karrieremessig.
Det var i 1988 at jeg for første gang komponerte denne banankarri-sausen (såsen), som jeg nå skal dele med mine lesere.
Ha i litt olje og smør i en stekepanne på lav temperatur og tilsett 2 spiseskjeer med Hot Madras Curry Powder. Fres litt (forsiktig med varmen), ha i en moden most banan (har du ikke moden banan må du tilsette 1 ts flytende honning), 3 dl fløte, 1 dl H-mel, 1 hønsebuljongterning oppløst i 1 dl vann (eller 1 dl godt redusert hjemmelaget kyllingkraft) og kok sammen til det tykner. Smak til med salt og pepper. Kjør såsen slett med stavmikser eller i blender og strø til slutt over grovkuttet koriander eller bladpersille. Denne retten kan du variere med hva du liker og har tilgjengelig av grønnsaker. Min favoritt er med squash, paprika, løk og ferske reker. Rekene tilsetter jeg på slutten (må ikke koke i fløten). Sausen funker utmerket med kylling, kalkun, biff eller svinefilet, og pasta eller ris.
Da er det bare å sette i gang og la hjemmet bli fylt med duften av Bollywood.
KOS DEG!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>