Publisert 23. januar 2011:

Lam – Hallingskarvet

Om lammekjøtt
Jeg er veldig glad i lam i den ene og andre formen. Kokt lammekjøtt er favoritten. Når det er lam i sesong lager jeg en veldig god marocansk-inspirert lammegryte, den kommer i blogg senere i år. Norsk lam går for å være veldig bra og det er det, men ikke alltid. Det er stor forskjell og det er ikke så rart. Noen beiter på vestlandskysten med saltvann i kontakt med matfatet. Dette er noe helt annet enn f.eks. lam som beiter i fjeldheimen og på høyfjellet, der de forsyner seg av grass, urter, blomster o.l. og drikker av verdens kanskje reneste vann. Det er altså to helt forskjellige kosthold på det norske lammet, så kvaliteten varierer. Noe kjøtt har god og unik lammesmak og er veldig mørt, andre er seigt og smaksfattig. Og da snakker jeg om kjøtt til steking, kokekjøttet blir jo alltid mørt. Indrefileten er alltid mør og kan gi en rett et fint visuellt preg, men kan være vanskelig å få perfekt stekt siden den er så tynn så her må du passe steketiden.
Min lammerett
Grillet indre- og ytrefilet av lam med garbansopurre, ovnsbakt squash og persillerot,

potetgnocchi, hvitløk, timiansky. Garbansopurre lager jeg på følgene måte: 1 boks garbanso (kikerter) varmes i kjele og kjøres i blender med 2ss smør, salt og pepper. Skysausen : Del en hel vitløk ha på 1 ts honning og litt olivolje og bak i ovnen 30 min, kok opp 2 dl lammekraft og 2 dl oksekraft ha i de bakte hvitløksfeddene, og en god neve grov kuttet timjan kok dette sammen til skysausen er redusert til 2 dl juster med honning eller sukker og en form for syre,sil ut timjan og hvitløk og pisk i en klatt smør salt og pepper.

Gourmetlam
Jeg brukte 500 gr hallingskarvet gourmetlam som inneholder 2 stk indrefilet, 1 stk ytrefile og 4 tynne biter ytre. Liker ikke måten lammet er stykket på, men her har jeg ikke helt kunnskapen. Det handler vel om økonomi hos produsenten. Kjøttet er til 4 pers.
Gnocchi (små melboller)
De vanligste typene er Alla Romana som er laget av semule og min favoritt som er laget med potet og mel (og i mitt tillfelle revet muskatnøtt). Gnocchi er italiensk mettingsgarnityr og varieres i de ulike distrikter, som i Reggio Emilia som har en variant med ris, egg og brødsmuler, og fra Lommbardia lages gnocchien med gresskar. Det er ikke lett å lage perfekte gnocchi, men er du forsiktig med melet og har bra poteter så er du på rett vei. Gnocchi har en myk og fin konsistens. Den kan varieres i det uendelige med alt av aromater og serveres både kokt og stekt. Her kommer en oppskrift om du har lyst til å prøve deg på potetgnocchi. 300 gr kokefaste poteter kokes møre, dampes av og avkjøles i 5 min. Ha potetene i en bolle og mos dem, tilsett 90 gr hvetemel, salt og pepper, litt revet muskatnøtt (kan sløyfes) og bland rolig til fast deig. Rull pølser, del i biter på 2 cm, og trykk lett med gaffel (se bildet). Forkok noen av gangen i usaltet vann i 3 min til gnocchin flyter opp. Kok ytligere i 30 sek og stek de i smør et par min.
Rustikk preg
Jeg liker å bruke grillpanne, det gir et veldig visuelt, rustikk preg på maten. Grill squash og bak i ovn med litt olivenolje, salt og pepper på 180 grader i 10 minutter. Grill kjøttet, salt og peppre og stek i ovn på samme temperatur i ca 10 min for ytrefilet og 4-5 min for indrefilet. Dette er ca-tider, her må du føle deg frem.
Ovnsbakt persillerot
Persillerot er en av mine favoritter i rotgrønnsakfamilien. Jeg skreller og forveller dem, og bruner dem i smør før de får noen min i ovnen. Må prøves!
Lykke til og kos deg.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Lam – Hallingskarvet

 1. Anonymous sier:

  Hei Runar. Alt er jo bærre lekkert. Du er helt rå. Klem fra Line :-) )

 2. Kokken sier:

  Takk Line (mor) koselig at du er innom og leser, rå takk for det hadde jo ikke vert noe serlig og vert kokt…Klem fra charls..

 3. Espen sier:

  Superfint innlegg.Fantastisk fin tallerken du har laget her, vi snakker ikke vanlig hverdagsmiddag her håper jeg? :-) Persillerot skal prøves ut nærmere, selv har jeg fått vanvittig sans for pastinakk.

 4. Kokken sier:

  Hei igjen Espen og tusen takk,nei dette er ikke hverdags mat,både i forhold til tid og pris.Det var veldig inspirerende og lage dette liker når jeg kan bruke kreativiteten min,og selvfølgelig gode råvarer persillerot er helt unik bakt smaken blomstrer og sødmen kommer mere frem. beste hilsen kokken…..

 5. Anonymous sier:

  Flott Runar:-)artig å se hva du lager. ser jo veldig innbydende ut. Du er flink:-) (lille søster)

 6. Kokken sier:

  Takk for det lillesøster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>