Publisert 21. januar 2011:

Oksehale (gourmet-fluesmekker)

Oksehalekraft og -wonton
Det er godt vi har lokale kjøpmenn som er behjelpelige med å skaffe råvarer som ikke er tilgjengelig i butikk. Jeg hadde lyst til å lage noe med oksehale, som bl.a. gir utrolig god kraft (glace). I tillegg er kjøttet på oksehalene veldig smaksrikt og kan brukes i mange forskjellige sammenhenger.
Slik koker jeg kraften
Når jeg koker kraft på oksehaler, bruner jeg de godt i ovnen først for å frigjøre smak og for å få en mørkere kraft. Jeg svir også av løken, slik får du naturens egen sukkerkulør. Først bruner jeg halene i ovn, koker opp halene i vann så det dekker, kok en halv times tid, sil vekk urenheter kontinuerlig. Etter 30 min tilsettes grønnsaker og aromater. Kraften koker jeg i ca 4 timer. Deretter løftes halene ut, avkjøles, kraft og grønnsaker siles, og resterende kraft reduseres til en tredjedel. Da har du en glace som du kan bruke for seg selv eller som base i andre sauser.
En god kraft trenger friske, gode grønnsaker og aromater som f.eks: Timian, rosmarin, sortpepper, laurbærblad, hvitløk.
Fyll til wonton
Jeg bresserte et par biter oksehale som jeg lagde en miks av. Jeg renset kjøttet og kokte inn med 1 dl kraft sammen med en skvett rødvin, en spiseskje med sweet soya, en gulrot i små terninger (1x1mm) og finkuttet sopp, charlottløk og vårløk. Men det er ikke så viktig med restaurantpresisjon når du kokkelerer hjemme, det er viktigere at du koser deg når du lager mat. Smak til med salt og pepper og sett til avkjøling.
Glace.
Wonton-pastaen kjøper jeg ferdig i Asia-butikker (8x8cm). Jeg anbefaler å ta en titt i de asiatiske butikkene, de er skattekamre for deg som er opptatt av mat og matlaging. Utrolig mye forskjellig krydderier, sauser, urter, pastasorter, risnudler, filo, sitrongress, limeblad og lignende til gode priser. Nå i disse sushitider kjøpte jeg sushi-ris og andre ting til sushi til en tredjedel av prisen fra vanlige butikker.
Jeg tok en god skje med fyllet på hver wonton og smørte med eggule på kantene. Wontonene brettet jeg på forskjellige måter (se bildet). Wonton kan fylles med masse forskjellig, bl.a. farse av svinekjøtt med thaiinspirerte smaker (chili, ingefær, sitrongress), reker, scampi, sjøkreps, kylling, laks og lignende. Det finnes få grenser, her er det bare å bruke kreativiteten og smakene du liker. Wontonene kan produseres og fryses.
Oksehale-consommé med oksehale-wonton.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Oksehale (gourmet-fluesmekker)

 1. Espen sier:

  Takk for trivelig kommentar du, og takk for fin blogg. Her var det jo masse inspirasjon og matglede, det kan man like. Syntes bildene dine var toppers og jeg, lyse og freshe. Vi blogges charls :-)

 2. [kjøkkentjeneste] sier:

  Dette ser fantastisk godt ut! Takk for at du deler. Her kommer jeg innom igjen. :)

 3. Kokken sier:

  Takk for det Espen,spesielt koselig at du likte bildene siden du har fagkunnskap på området.

 4. Kokken sier:

  Takk for det kjøkkentjeneste det er viktig og dele matglede og matkunnskap,håper kålrotstappa falt i smak velkommen igjen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>