Publisert 16. januar 2011:

Ferskt hjemmebakt brød (apetittvekkeren)

Det er vel ingenting som vekker apetitten hos oss mennesker som nybakt hjemmebakt brød, man blir liksom ikke mett. I en familie jeg kjenner som har veldig mange barn, der måtte mor gjemme vekk det nybakte brødet et par dager så barna ikke spiste så utrolig mye. Det ble rett og slett for dyrt, barna spiste dobbelt så mye når det var fersk brød på bordet. Hjemmebakt vekker trygge, koselige minner som for eksempel min tante. Når jeg tenker på hjemmebakt tenker jeg på henne og det hjemmet. Da vi var på besøk til kveldsmat var det ikke uvanlig og klemme i seg 8-10 skiver med det utrolig gode brødet. Det er noe med den tryggheten og det hjemmekoselige, bare lukten av hjemmebakt gir en trygghetsfølelse. Og min tante kunne bake brød, det kan man trygt si. Hun bakte ca 25-30 stk i uken fordi det var en stor familie og mange å mette.
Så i dag har jeg bakt brød, hjemmebakt brød…
Jeg er veldig glad i å bake brød og annen gjærbakst, men det går litt i rykk og napp. Må ha litt tid og ro for å få lysten, men lysten til å spise er som oftest til stede.
I dag bakte jeg 4 typer brød: gulrot, havre, valnøtt og spelt.
Deigen er satt, og jeg satt meg for å lese dagens Aftenposten.
Speltbrødet og havrebrødet til andregangs heving. Snart ble hjemmet fylt med duften av trygghet.
Snitting kan gjøres på mange forskjellige måter og gir brødet forskjellige visuelle utrykk.
Meling av brødet gir et rustikk preg og du slipper at plastfolien, som du har over før andre heving, fester seg til brødet.
Siden det var hjemmebakt i heimen i dag passet det å lage en spansk kyllingsuppe.
Hjemmebakt er vakkert, sunt og godt.
Kan du tenke deg noe bedre enn en skive nybakt med smør, eller den norske klassikeren brunost?
Under følger oppskrifter på mine fire brød.

                                                  SPELTBRØD 1 stk
                                                  5 dl vann romtemp.
                                                  350 gr sammalt spelt
                                                  220 gr hvetemel
                                                  200 gr tipo 00 (fint spesialmel)
                                                  60   gr solsikkekjærner
                                                  1/2  dl god olivenolje
                                                  8    gr salt
                                                  25 gr gjær

Vann og gjær røres til gjæren er oppløst, tilsett olje og salt og bland litt til. Så tilsetter du solsikker, tipo 00 og sammalt spelt. Bland i 5 min og ha i hvetemel, elt i minimim 20 min. Sett til heving i 1,5 til 2 timer på en plass uten trekk i normal romtemp. Når 1. gangshevingen er ferdig, elt 3-4 min for å få ut luft. Bak til ønsket form, pensle toppen av deigen i vann og dypp i solsikkefrø. Sett til 2. gangsheving på brett med bakepapir og dekk med plastfolie. Heves i ca 45 min avhengig av temp i rommet og stekes deretter i 5 min på 220 grader (hiv 2 dl vann i bunnen på ovnen og lukk døren hurtig). Senk tempraturen til 180 og stek videre i ca 40 min. Avkjøl på rist.
                                                      
       
                                                  VALNØTTBRØD 1 stk
                                                  4,5 dl vann romtemp.
                                                  25 gr gjær
                                                  350 gr hvetemel
                                                  120 gr grovbakst
                                                  60 gr rug sammalt fint
                                                  80 gr valnøtter (50 gram grovkuttes, resten forblir hele)
                                                  30 gr kruskakli
                                                  10 gr salt

Vann og gjær løses opp, tilsett hakkede valnøtter og la det blande seg noen min. Ha i kruskakli, grovbakst og rug og bland ytligere i noen min. Tilsett salt, hvetemel og de hele valnøttene, elt i minimum 20 min. La heve under plastfolie i 1,5 til 2 timer i romtemp. Elt deigen noen min og lag til ønsket form. Sett til 2. gangsheving i ca 1 time, strø mel over og lag noen snitt i deigen. Stek på 220 grader i 5 min (kast 2 dl vann i bunnen av ovnen og lukk døren hurtig). Etter 5 min senker du til 180 og steker i ca 40 min. Avkjøl på rist.
                                                         
                                                           
                                                  GULROTBRØD 1 stk
                                                  3 dl vann romtemp
                                                  1 dl gulrot juice (1 stk stor gulrot kjøres i juicepresse)
                                                  100 gr fin revet gulrot
                                                  3 ss appelsin juice
                                                  500 gr hvetemel
                                                  1/2 dl god rapsolje
                                                  60 gr grovbakst
                                                  60 gr sammalt spelt (gjerne økologisk)
                                                  1 ts brent sortpepper (kan sløyfes, men gir god smak)
                                                  12 gr salt
                                                  25 gr gjær

Gjær røres ut i vann, tilsett juice av gulrot og appelsin. Tilsett grovbakst og spelt. Blandes 3-4 min, ha i revet gulrot, salt og pepper, bland noen minutter til og ha i rapsolje og hvetemel. Elt i minimum 20 minutter, sett til heving dekket med plastfolie og hev i romtemp uten trekk i 1,5 -2 timer. Etter 1. gangsheving knar du deigen noen min for å få ut luften og få en fast og spenstig deig. Form til ønsket brød og strø over hvetemel. Sett til 2. gangsheving og dekk med plastfolie. Snitt brødet og stek på 220 grader i 5 min med 2 dl vann som kastes inn i bunnen på ovnen. Lukk døren hurtig (gir sprø skorpe på brødet) og senk til 180, stek ytligere i 40 min og avkjøl på rist.

                                                  HAVREGRYNBRØD 1 st
                                                  4 dl vann romtemp
                                                  20 gr gjær
                                                  100 gr havregryn (lettkokte)
                                                  450 gr hvetemel
                                                  8 gr salt

Bland vann og gjær, ha i havregryn og kjør dette i noen min. Tilsett salt og hvetemel, elt i minimum 20 minutter, dekk deigen med plastfolie og la heve i 1,5-2 timer i romtemp uten trekk. Kna deigen noen min og form til ønsket brød eller legg i smurt og melet form. Pensle med vann, strø på havregryn og dekk med plastfolie. Sett til heving i ca 45 min, stekes i 5 min på 220 grader i 5 min med 2 dl vann som kastes inn i bunnen på ovnen. Lukk døren hurtig (gir sprø skorpe på brødet) og senk til 180, stek ytligere i 40 min og avkjøl på rist.

For å vite om brødet er ferdig stekt donker du under. Hører du en hol lyd er brødet ferdig stekt.

Kos deg med bakingen!
                                              

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

8 svar til Ferskt hjemmebakt brød (apetittvekkeren)

 1. Anonymous sier:

  Go kveld til deg. Å, fytti, så flotte brød. Det skal jeg prøve meg på. Helt rått, som vi sier. Koselig at du skriver dette om trygghet og omsorg. Det er en utrolig god følelse og den bærer jeg hjemme her i huset også. Ligger til slekten tror jeg. Tenker mye på mamma. Ha en go kveld onkel, jeg sitter alene. Jørn er avgårde på jobb. Stor klem til deg.

 2. Kokken sier:

  Takk T for at du leser bloggen til onkel,og gir fine tilbakemellinger trenger det, siden dette er noe nytt for meg…

 3. Anonymous sier:

  Flott innlegg og fantastisk flotte brød. Koselig skrevet og jeg kjenner jo også igjen den følelsen og den gode lukt og atmosfære rundt de hejmmebakte brødene. Du er vannvittig flink. Dette er jo helt rått!!!! Artig å se og lese.

 4. Anonymous sier:

  siste innlegg var fra meg da Runar….. lillesøster. glemte skrive det:-) ha en god dag

 5. Anonymous sier:

  Hei! jeg kan vel også skryte på meg at jeg kjenner lillesøsteren din,oppvokst i Grenland vettu:)jeg lurer på hvor du kjøper tipo oo,spesialmelet hen? forøvrig bor jeg i Sandefjord,og skjønner godt at du lærte mye hos Solvold & co..knallgod mat!Birgitte

 6. Kokken sier:

  Hei Birgitte melet er og få kjøpt på meny, ica maxi og ultra. har altid hatt genuin interesse for og lære og har sugd til meg kunnskap litt her og der,har lært mest av kokker som liker og lære bort…hilsen kokken.

 7. Anonymous sier:

  Du mener vel 100g havregryn (ikke gjær?)lettkokte i havregrynsbrødet ditt..? :-)

 8. Kokken sier:

  Skrivefeil, det er nå rettet. Skal selvfølgelig være 100 gr lettkokte havregryn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>