Publisert 27. desember 2010:

Jul er koselig, men hverdager er best

Sprø, saftig, mør, smaksrik…
Jul er koselig, men jeg må inrømme at jeg liker hverdager best. Jeg synes folk flest lager for mye styr av julen, julen er for ro, hygge, godt selskap og god mat. Det er liksom som en miniferie, et pusterom, midt i den verste mørketiden. Da burde alt stress, jag og mas vært nedprioritert til et minimum. Ta f.eks. ribba; jeg er så lei av alt stress rundt ribba. Sprø svor, ikke sprø… Jeg personlig synes ikke det er så viktig med sprø svor, men det er heller ikke så vanskelig å få til – det gjør seg nesten selv. Det som er viktig med ribbe er at den er mør, saftig og smaksrik. Så, kanskje noe å tenke på til neste jul? Ikke stress så mye, jul blir det uansett. Og det er jo begrenset hvor mye man orker å fortære av den grisehuden…
Nå har det vært mye svinaktig godt, nå blir det helt villt…
Etter dager med mye svin og fet mat lengter jeg etter å spise noe som er litt lettere. Som tidligere jeger, jakt- og friluftsinteressert har jeg alltid vært veldig glad i å kokkelere med vilt. Nå blir det ikke så mye jakting lenger, men det er mye fint vilt kjøtt å få tak i på Meny i jaktsesongen. Jeg kjøper alltid litt ekstra som jeg fryser til seinere bruk, som f.eks her til en viltmiddag i mellomdagene når du er griselei av all julemat.
Elg ytrefilè (eller indrefilè om du har) grilles ca 2 minutter på hver side slik at du får tydelig grillmønster.
Hvit trøffelolje, verdens mest ekstreme aromat og veldig drøy. Se dato…
Legg filetene på en ovnsikker tallerken, salt og pepre filetene. Jeg bruker maldonsalt (Fleur de sel) og brent svartpepper (hvordan man brenner pepper kommer jeg tilbake til ved en seinere anledning). Ha på et par klikker med smør (glem margarin, det er for husmødre) og stek filetene videre i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter. Dette er ca-tider da filetene har forskjellige størrelser, her må du føle deg frem. Stek heller for lite enn for mye. Når kjøttet er ferdig må det hvile like lang tid som det var i ovnen.
Grillet ytrefilet av elg med smørstekte grønnsaker (sopp, spisskål, rødløk), smørdampet gulrot, trøffelaromatisert potetpurrè og portvinsky.
Potetpurrè
Mandelpoteter kokes møre, moses og tilsettes varm melk. Rør inn melken sammen med to gode spiseskjeer smør og to t-skjeer med trøffelolje. Salt og pepper blandes i til slutt (ved laging av potetpurrè må man vente med saltet til slutt, ellers blir den seig).
Portvinssky
Mykne 2 stk sjalottløk i litt nøytral olje, ha på 1 1/2 – 2 dl portvin av ok kvalitet og med god sødme, ikke for tørr (jeg brukte rester av en 10-åring Messias. Kokes inn til ca. 1/2 dl. Tilsett oksehalekraft eller god kalvekraft og kok inn til passe fylde og smak til med salt og pepper. Rør inn litt kaldt smør på slutten så skyen tykner. Da skal den ikke lenger koke. Eventuelt juster med noen dråper sitron.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Jul er koselig, men hverdager er best

  1. Mange flotte retter. Olav og jeg får vann i munn og kjenner oss sultne og vi har jo prøvd og erfart at du kan lage mat:-)Vi har noen spise opplevelser og se tilbake på:-)

  2. flott blogg Runar:-)ser at far og datter har samarbeidet bra. Flotte bilder og alt ser innbydende ut i ditt stilige kjøkken. Jeg fikk nesten lyst på alt og kjenner nesten lukten av kanel snurrer og deilige middagsretter. Artig og se dette. Stolt over å ha en sånn flink kokk til bror:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>